Bilde av alkoholiker

Har du et alkoholproblem ?

  1. Du drikker i skjul

Dersom drikkingen går ut over familieliv, jobb eller andre forpliktelser, er det grunn til å stoppe opp og tenke seg om.

Når venner og familie reagerer negativt på alkoholinntaket har det kanskje allerede gått for langt. Hvis du for eksempel venter på at besøket skal gå sånn at du kan hente frem flaska, er det urovekkende.

  1. Du klarer ikke stoppe. Du er ustoppelig etter første slurk

Mange opplever at det er vanskelig å stoppe drikkingen når en først har begynt, eller at det inntas mer alkohol enn planlagt. Det kan skje til tross for løfter om at man skal redusere alkoholinntaket. Hvis du drikker over anbefalt menge, og stadig har et sug etter alkohol, bør varsellampen lyse rødt.

  1. Alkoholen spiller en stor rolle i livet ditt. Du prioriterer drikkingen foran det meste.

Et problematisk drikkemønster kan arte seg ulikt hos forskjellige personer. Men det er grunn til bekymring når det går ut over andre viktige faktorer i livet, som familie og venner. Det er et faretegn hvis du begynner å føle at alkoholen spiller en for stor rolle i livet, eller hvis alkoholen går på bekostning av andre ting som burde ha vært viktigere.

  1. Du drikker når ingen andre drikker. Dette kan være urovekkende.

Hvis du drikker på uvante tidspunkter, som for eksempel søndags formiddag, bør varsellampen lyse. Det kan også være urovekkende hvis du drikker deg full mens du er alene.

  1. Du «vinner» festen. De fleste kjenner til den ene som alltid blir for full på fest.

Familie, venner og omgangskrets vil nok nøle med å kalle denne personen som alkoholiker, men det kan være et varsko om at noen er inne i en utvikling som bør snus. Dersom du nesten alltid drikker mer enn vennene dine på fest, er det urovekkende.

  1. Du bruker alkohol for å dempe følelser? Drikker du for å lindre psykisk smerter?

Dersom du drikker alkohol for å slukke sorger eller lindre andre ting som plager deg, bør du søke hjelp.

  1. Du fortsetter til tross for at du er klar over at du har et problem. Du overser de alvorlige konsekvensen alkoholavhengighet medfølger.

Jo mer av livet som dreier seg om alkohol, jo verre er det. Hvis du fortsetter å drikke alkohol til tross for alvorlige skader, både fysisk og mentalt, har du et alkoholproblem.